TEST NA NIETOLERANCJĘ POKARMOWĄ

W przeciągu ostatnich lat naukowcy przeprowadzili szereg badań, w efekcie których wykazano związek między stosowaniem diety opartej na eliminacji pokarmów powodujących wysokie poziomy przeciwciał IgG, a nasileniem różnych zaburzeń zdrowotnych (m.in. zaburzenia żołądkowo-jelitowe, dermatologiczne, neurologiczne, oddechowe, psychologiczne, mięśniowo-szkieletowe). Według badań 75% pacjentów, niezależnie od płci i wieku, odczuło korzystne skutki diety eliminacyjnej – wskazanej w oparciu o test na nietolerancję pokarmową – wysoko oceniając przy tym stan swojego samopoczucia. Na podstawie przeprowadzonych badań przypuszcza się, iż kompleksy immunologiczne utworzone z przeciwciał IgG oraz fragmentów białek pokarmowych mogą wywierać niekorzystny wpływ na organizm, indukując stan zapalny ogólnoustrojowy bądź zlokalizowany w określonych tkankach. Wyniki innych badań sugerują z kolei, że możliwy jest patogenetyczny związek między nietolerancją pokarmową i poziomem IgG, a rozwojem problemów z otyłością, miażdżycą czy migreną.

 

DIETA ELIMINACYJNA W PRZYPADKU CHRÓB

W związku z powyższym zalecane jest stosowanie diety eliminacyjnej, opartej o badanie nietolerancji pokarmowej, między innymi w takich specjalnościach jak gastroenterologia (np. zespół jelita nadwrażliwego, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego), reumatologia (np. reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczycowe zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie kręgosłupa), dermatologia (atopowe zapalenie skóry, łuszczyca), alergologia (wszystkie objawy testowane nie poprzez przeciwciała IgE, tylko IgG), choroby autoimmunologiczne (np. choroba Hashimoto).

Jeżeli istnieje podejrzenie, że stosowana dieta może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie, najłatwiejszym sposobem, aby się o tym przekonać, jest wykonanie testu na nietolerancję pokarmową w celu zidentyfikowania pokarmów powodujących przyczynę dolegliwości.

dietetyk warszawa
nietolerancja pokarmowa

NIETOLERANCJA NA ALERGENY POKARMOWE

Jeśli zauważyli Państwo u siebie niepokojące objawy po zjedzeniu owoców, pieczywa lub innych produktów żywieniowych – i gdy wskutek ich spożycia czują się Państwo źle, pojawiła się wysypka, katar, kaszel, bóle brzucha - wówczas istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo że Państwa organizm nie toleruje niektórych składników żywieniowych. Aby wyeliminować te składniki z diety polecam wykonanie testu na nietolerancję pokarmową, który już po kilkudziesięciu minutach pozwoli określić na jakie alergeny Państwa organizm reaguje najsilniej.

ŁATWE DO WYKONANIA BADANIE W NIETOLERANCJI POKARMOWEJ

FoodDetective™ wykrywa pokarmy tworzące przeciwciała pokarmowo-specyficzne IgG, które mogą być zaangażowane w różne objawy nietolerancji pokarmowej jak np. zespół jelita drażliwego, egzema, zapalenie stawów i inne. 

Tacka do przeprowadzania badania ma pola pokryte wyciągiem z białek występujących w poszczególnych pokarmach. 

Niewielka próbka krwi jest pobrana z opuszka palca, a dalej zostaje rozcieńczona i wylana na tackę reakcyjną. 

W kolejnych etapach, używając rozpoznawczych i wywołujących odczynników, wykrywana jest obecność przeciwciał pokarmowych poprzez pojawienie się zabarwienia - jednego lub kilku niebieskich punktów na tacy. Porównując z załączonym planem umieszczenia próbek żywności pozwoli nam dowiedzieć się, jakie pokarmy źle tolerujemy. Zidentyfikowane produkty nietolerowane zaleca się wyeliminować czasowo z diety.